Vad är egentligen CMYK, PMS, NCS och när ska vilken användas? Vi ska försöka reda ut vad det olika innebär och när rätt färgkod ska användas för att det ska bli rätt färger på skylten likväl flaggorna. En bra grund är en PMS ( Pantone Matching System) färg, främst för PMS är en bestämd färg som finns i en färgkatalog.

CMYK = Cyan, Magenta, Yellow, Svart (K) används i digitaltryck. En CMYK färgkod beskriver hur maskinerna ska blanda färgen för att få rätt resultat.

RGB = Red, Green, Blue och används för webb och video. RGB används för till skärmar.

PMS = Pantone Matching System. En PMS färg en förbestämd fär har ett spefict namn. PMS kan användas i det flesta trycksammanhang, en PMS färg kan ofta översättas till andra färgsystem.

RAL = Reichsausschuss für Lieferbedingungen. Unika färger med begränsat utbud, kan även fås i fluorescerande färger. Används främst vid pulverlackering.

NCS= Natural Color System. Det är ett internationellt färgbeteckningssystem för att specificera, kommunicera och kontrollera färg inom arkitektur, design, marknadsföring, tillverkning, utbildning och forskning. NCS är ett logiskt färgsystem som bygger på hur människan ser färg. Med NCS kan alla tänkbara ytfärger beskrivas och ges entydiga NCS-beteckningar.

Att välja rätt färger är inte alltid så lätt, vi hjälper gärna på vägen får att uppnå enlighet och säkerställa rätt färger. Kontakta gärna oss om du känner dig osäker. 

Published On: juni 13th, 2016 / Categories: Design / Tags: , /

Subscribe To Receive The Latest News

Curabitur ac leo nunc. Vestibulum et mauris vel ante finibus maximus.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Add notice about your Privacy Policy here.